Välkommen till min blogg!

Kul att just du har hittat hit!
Jag hoppas att du kan finna glädje i det jag kommer att skriva. Att blogga är för mig helt nytt och jag vet ännu inte hur man fixar till bloggen så den blir bra. Jag kommer i alla fall att skriva mycket om min trädgård och vilka projekt som kommer att planeras- och förhoppningsvis göras. Lite om min viktresa ska jag också försöka mig på. Håll till godo!
Åsa

Trädgården i Holkhult

Trädgården i Holkhult

onsdag 28 april 2010

Ljuvliga vår!


Liten fänrikshjärta som jag har fått av Kenneth på Söder. Underbar liten blomma som blommar nu. Jag ska skaffa mig fler fänrikhjärtan, det finns de som blommar från juni till september och är fina hela tiden.
Jag tillbringar den mesta fritid ute i trädgården nu, äntligen! Allt tar så mycket kortare tid nu när jag inte behöver asa runt på dryga 30kg övervikt. Jag är inte i mål ännu och nu är det segt att få hektona att lossna. Jag lägger på mig mer muskelmassa nu när jag har börjat med kroppsarbete igen. Tyvärr är det så illa att jag ofta får grymma sockerfall eftersom jag inte lyckas få i mig tillräckligt med energi. Det är jobbigare än att dumpa.
Jag har gjort en ny utgrävning =)
Förlängt ett land med en båge där vi ska göra en spaljé till rosor och clematis. Jag ska ha den svart, tror att det kan bli effektfullt med rosen "Alchymist" och "Climbing Bonica". Jag ska även sätta grönsaker där i år eftersom jag inte har fixat något riktigt trädgårdsland ännu. Vet egentligen inte om jag ska ha det heller. Jag tror att jag ska plantera i de befintliga landen istället.

Bollvivan har ännu inte slagit ut riktigt, men den är fin ändå. Jag har flera olika vivor men är så himla dålig på att ha namnlapparna kvar. Jag har inte blommorna för att det är en speciell namnsort (vet inte ens vad det heter) jag har dem för att jag tycker de är fina. Jag kan aldrig för mitt liv komma ihåg namnet heller.

Tomaterna har jag planterat ut i bänkarna i växthuset, värmen är på. Natt och dag, elräkningen kommer inte att bli lägre denna månaden heller =)

Nu ska jag nog umgås lite med min man innan det är dags för sängen.

Ha det!

Kram
Åsa

söndag 18 april 2010

Vilken växtkraft!


Mina tomatplantor är enorma, i mina ögon. Jag har för första gången haft extraljus för mina frösådder och det har gjort susen vill jag lova. Tomaterna är långa och ganska kraftiga, där är redan knoppar på ett par plantor. tyvärr är det så att jag ännu inte kan sätta ut dem i växthuset. Planteringslådorna är ännu inte fyllda med jord och det kommer att ta sin lilla tid. Maken gjorde ny låda till mig och den blev STOR! Massor med jord kommer att gå åt. Jag har tyvärr ingen jord hemma så det får bli min experimentjord som åker ner i lådorna. Hösten 2008 grävde jag större land, konstigt? :-) Nåväl, grästorvorna stoppade jag i svart plastpåsar som nu har legat till sig. enligt expertisen tar det två åt innan man har riktig jord i. Men nu kan jag inte vänta utan måste använda mig av den jorden. Översta lagret kommer att vara ko på påse och sedan kommer jag att gödsla med gräsklipp ofta. Hoppas att det kommer att funka.
Annars har det börjat blomma ordentligt nu. Vitsippor, blåsippor, vivor, krokus och mycket mer. Det är härligt att våren äntligen är här. idag är det inget skoj väder men det finns jobb inne att göra så det går ingen nöd på mig.

Ha det gott!
Kram
Åsa

onsdag 7 april 2010

Det slog mig alldeles nyss...

Jag har verkligen accepterat att jag aldrig mer kommer att kunna frossa i mat! Vilken lättnad. Äntligen förstår även huvudet att det inte kommer att gå.
Jag tänker väldigt sällan på att jag inte är nöjd med ögonen när jag har ätit. Nu kan jag i och för sig äta lite större portioner men det är ändå milsvida från vad jag ahr ätiti tidigare.
Idag ska jag till C i Värnamo och hämta mina liljelökar som hon har varit så snäll och beställt från Holland. Efter det bär det iväg hemåt, ska inom makens jobb och hämta delar av vårt nya golv som tydligen ska läggas i helgen. Grå/svart laminat som ser ut som klinkers, kanonsnyggt. Det andra golvet som vi har nu är totalt uppslitet efter mindre än 10år, dåligt! Det har gått söder i klicken och är också slitet i ytan på de ställena som vi har gått mest på. Tur att maken jobbar på byggvaruhus, blir en aning billigare då.

Nu ska jag fortsätta med det jag höll på med nyss nämligen jobba... :-)
Må så gott!
Kram
Åsa

lördag 3 april 2010

Uppe med tuppen idag igen!


Och vilket väder! Solen skiner och det har varit frost även i natt. Idag ska det fina vädret tyvärr inte fortsätta utan vi kommer att få det lite molnigt och kanske lite regn. Ska gå en runda strax innan resten av familjen stiger upp och ska äta frukost.

Jag fick en hel del gjort igår i trädgården, så härligt! Jag fixade lite i växthuset, städade lite och flyttade på odlingslådan eftersom Håkan skulle göra en till. Röd och fin blev den också. Men stor! Jag undrar hur jag ska få tag på jord... Får nog ringa en hästägare i krokarna för att se om vi kan hämta hästgödsel där.
Jag gjorde som jag brukar när jag ska våra i trädgården, går systematiskt fram för att inte hatta fram och tillbaka överallt. Tyvärr gjorde jag upptäckten igår att flera Heucheror har gått hädan, så typiskt. Jag skulle delat och flyttat på dem nu i vår, nu blir det att köpa några nya istället. Krokusar, vivor och snödroppar blommar här. Rönnspireans blad har börjat att slå ut, den ser ut som den har massor med små tuppkammar, röda och fina. Vinbärsbuskarnas knoppar är också stora, likaså mina rönnar 'Dodong'. Det är lika förunderligt varje år att allt man petat ner faktiskt överlever, ja inte alla heucheror då men det andra.=)
Jag ser alla tulpanblad som kikar upp lite varstans, där planterade jag dem inte men vad gör väl det. Låt de blomma var de vill. Hittade några konstiga skott igår, jag vet inte alls vad det kan vara för något, få nog ta hjälp av forumet för att få id.
Slarvade med irisarna i fjol men minsann de har överlevt i blå plastbackar ovanpå jorden. Igår planterades de, jag får aldrig dem till att blomma så nu är de planterade nära komposten för att skrämma upp blommorna =)

Nu är det dags för motion!
Tjingeling i vårvärmen!
Kram
Åsa

fredag 2 april 2010

Glad Påsk!

Vilket väder! Idag har jag redan hunnit vara ute en runda med Elvis, vår gamle hund som har knäck i lurarna ;-). Han lyder bara när han vill inte när jag tycker. Nåväl, han är en hemskt trevlig och sprallig men bufflig jämtador. Lukas beteckning på honom, Elvis är en blandning mellan en jämthund och en labrador.

Idag ska jag vara ute hela dagen, ska fota hur det ser ut innan vi börjar, vi har hela trädgården minerad av sork och mullvad. Det ser kul ut med alla dessa högar som är lika höga som Mount Everest. Jag fattar inte hur djuren bär sig åt, snö och tjäle men ändå kan de på något sätt göra dessa högar. Jag ska ta vara på jorden till mina jätteverbenor som måste planteras om idag. Jag har ingen aning om de har överlevt i källaren, hoppas det för frösådderna har inte gett någonting.

Det växer och frodas i mina andra frösådder däremot, på bara ett par dagar grodde tagetesen, Ja, jag gillar faktiskt dessa, har nog sått 4 olika detta året, saknade dem förra då jag inte hade några alls. De kommer till sin rätt tillsammans med mina gula och orangea dagliljor så enkelt är det. Jag ahr även gillenior som tillsammans med tagetesen kommer att bli superbra, tror jag i alla fall =)
I år blir det, som i fjol, mycket planering och plantering av träd och buskar. Håkan har bestämt (!) att vi ska plantera flera på ställen som han har bestämt. Jag tycker att det är så himla kul att han är "med" mig i mitt intresse.
Nu kommer han och rycker duken under datorn, måste sluta!

Ha det gott i vårvärmen!
Kram
Åsa