Jag uppdaterar min blogg med de recept som efterfrågades idag på forumträffen.
Min blogg uppdateras inte så ofta som jag vill, prioriterar annat helt enkelt.
Ingredienser men inga mått till Tomatsoppa
Lök, hackas
aubergine, saltas sköljs av och tärnas smått
squash, rivs
morötter, rivs.
vitlök, hackas
tomater, skärs i mindre bitar
krossade tomater med örter
buljongtärningar av olika slag
torkad timjan
färsk basilika
salt
peppar
chili, hackas
sambal oelek
socker
vatten
vitt vin
lagerblad
Fräs alla "torra" grönsaker i smör och olja. Lägg i timjan, basilika och de tärnade tomaterna. Fräs en stund och lägg sedan i buljongtärning, salt, peppar, lagerblad, chili, socker, krossade tomater, vitt vin. Häll i vatten så det känns okej i soppkonsistens. Koka en stund och smaka av med sambal oelek och mer av de kryddor man önskar. Kör med stavmixer tills det blir en bra konsistens. Jag serverade även risoni med soppan.
Bröd, ljust (jag har inga exakta mått eftersom jag oftast bakar på känsla :) )
Dag 1.
Koka upp 5 dl vatten
rör ihop 1/2 dl vetekross och 3dl fint rågmjöl
Låt stå övertäckt över natten.
Dag 2 ALLA MÅTT ÄR CIRKAMÅTT!
Skållningen blandas med:
50 gram jäst
1l vatten
3dl durumvetemjöl (annat mjöl går bra!)
ca 2-2,2l specialvetemjöl (vanligt vetemjöl går bra)
1-2msk honung
2msk salt
Rör ihop skållningsdegen med allt utom saltet. Arbeta degen ordentligt i maskin, minst 8 minuter, degen ska vara kletig men måste kunna arbetas i händerna vid utbak. Häll i saltet och arbeta degen ett par minuter till, tillsätt mer mjöl vid behov.
Låt jäsa i bunken en timme minst. Dela degen i två baka ut snygga bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa 30-45min.
Ställ in i ugnen 10 minuter på de högre graderna, sänk till 200 grader och baka ytterligare 20-25 minuter. Låt svalna utan bakduk för hårdare yta annars med bakduk.
Man behöver inte göra skållningen om man inte vill, ta bara ingredienserna från dag 2 och baka brödet :)
Mörkt bröd utan jäsning
1/2dl krossat vete
3/4 dl linfrö hela (spara lite till toppingen)
1dl havregryn
3dl grahamsmjöl
5dl vetemjöl
2tsk bikarbonat
1tsk salt
3/4dl mörk sirap
1/2dl lingonsylt
1burk 1% kesella
1 "kesellaburk" fil/yoghurt etc
1 "kesellaburk" mjölk.
Starta ugnen på 225ºC.
Smörj en avlång form med olja.
Blanda alla de torra ingredienserna.
Blanda i de blöta.
Rör runt ordentligt.
Klicka i smeten i formen, platta till något och toppa med linfrö.
Sätt in i ugnen i 1h, den blir riktigt mörk på ovansidan. Låt svalna en liten stund och ta ur formen. Linda in i handduk och låt svalna ordentligt innan brödet skärs upp.
Klarar sig minst 1v utan att frysas.
Man kan självklart fylla på med hasselnötter, aprikoser, russin, solrosfrön etc. Vad man gillar kan man säkert fylla på med, det gäller att våga :)
Småländska grova kringlor
275ºC
40st
2hg smält smör
4dl mjölk
1dl gräddfil/fil
1 ägg
1dl socker
0,5tsk salt
2 tsk hjorthornssalt
0,5tsk bikarbonat
3,5dl grahamsmjöl
3,5dl fint rågmjöl
8dl vetemjöl
Blanda allt och gör ringar, lägg på bakplåtspapper på plåt och grädda 10-12min.
Lycka till!
Tack för recepten. Vi ska börja med det ljusa brödet. Det har jag lovat Ellen fast det får bli först efter mina närmaste resor, åker till Bryssel några dagar denna veckan och Paris nästa, fast därefter blir det brödbak. :)
SvaraRaderaKram Kerstin
Allt var så himla gott, brödet utan jäsning var det det grova vi fick? Supergott!
SvaraRaderaJättetrevligt att se alla fina rabatter och så roligt att prata växter (:D
Ha det riktigt bra!
Blomkärringen/Gullvivan
Oj, kommentarer!
SvaraRaderaÄr inte van vid detta med bloggning.
Jag uppskattade verklign att ni kom och dessutom gillade min mat :)
Gullvivan, det var det mörka brödet ni fick.
Kerstin, det blir ett stort bröd så förbered frysen med plats;)
Kram
Åsa
Kul med en länk till din blogg! :-) De grova kringlorna ska jag absolut prova någon gång.
SvaraRaderaHej Åsa!
SvaraRaderaNu attan har det vänt och innan vi hinner blinka är nästa trädgårdssäsong igång!! Nåja, i allafall är det snart nyår.
Önskar dej ett riktigt Gott Nytt 2013!
Blomkärringen/Gullvivan